RockShox Reba SL 2008 – Οδηγός βαψίματος ανάρτησης

Ο συγκεκριμένος οδηγός αφορά την ανάρτηση RockShox Reba SL '08, όμως ισχύει το ίδιο για τα μοντέλα REBA Racing και REBA Team του 2008.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν επιλέξετε να βάψετε την ανάρτηση σας τότε αυτομάτως χάνετε την εγγύηση, οπότε προχωρείστε με δική σας ευθύνη!

Όπως καταλαβαίνετε δεν αναφέρομαι σε αναρτήσεις άλλων εταιρειών (Fox, Marzocchi, Magura, DT Swiss, κτλ.), ή και άλλων μοντέλων της RockShox καθώς εκεί ισχύουν άλλες διαδικασίες αφαίρεσης των μπουκάλων.

Εφόσον αυτό είναι κατανοητό προχωρώ στην όλη διαδικασία.

Πρώτα απ' όλα προμηθευόμαστε με τα κατάλληλα εργαλεία για την αφαίρεση των μπουκάλων. Αυτά είναι:

  • Alen 5άρι.
  • Κλειδί 9άρι (η γαλλικό κλειδί) για το ξεβίδωμα του παξιμαδιού που κρατά την αρνητική βαλβίδα της ανάρτησης.
  • Σφυράκι μικρό (κατά προτίμηση με πλαστικές άκρες) για να χτυπήσουμε ελαφρά τις άκρες (Rebound adjust, Negative air valve) αφού ξεβιδώσουμε λίγο τις βίδες.
  • Castrol SAE 15wtΛάδι αναρτήσεων 15wt (15 weight) για να συμπληρώσουμε 15cc όταν την συναρμολογήσουμε πάλι, καθώς όταν βγάλουμε τις μπουκάλες θα φύγει όλο το λάδι που υπάρχει μέσα.
    Εγώ πήρα ένα της Castrol (Fork Oil SAE 15 weight), δεν χρειάζεται να πάρετε της ίδιας της RockShox καθώς είναι λίγο ακριβότερο.
  • Σύριγγα 20ml/cc για να βάλετε αργότερα λάδι όταν την συναρμολογήσετε.
  • Ντουκόχαρτα, μέτριο και λεπτό.

Ακολούθως θα πρέπει να προμηθευτούμε το αστάρι, το χρώμα και τέλος το βερνίκι. Αυτά τα αγόρασα από ένα κατάστημα που πουλάει χρώμα για αυτοκίνητα/μοτοσυκλέτες/σκάφη και βρίσκεται στην Κατεχάκη (κοντά στην συμβολή Κατεχάκη/Μεσογείων) απέναντι από τις Εξατμίσεις Θεόφιλος.

Το χρώμα που θα σας δώσουν είναι ειδικής επεξεργασίας και έχει ένα προωθητικό αέριο μέσα του, που βοηθά στη βαφή και το κάνει πιο ανθεκτικό, όμως πρέπει να βαφτεί μέσα σε 3 μέρες γιατί μετά χαλάει!

Προχωρώντας στην αφαίρεση της κάτω μπουκάλας

Φυσικά δεν θα αναφερθώ πλήρως στη διαδικασία αφαίρεσης των μπουκάλων, καθώς υπάρχει ήδη τεχνικό manual που εξηγεί πως θα τις βγάλετε αλλά και βάλετε μετά από service. Το μόνο που μπορώ να σας δώσω είναι τον σύνδεσμο γι' αυτό το manual και εσείς από εκεί μπορείτε να βρείτε παραπάνω πληροφορίες.

Αρχίζουμε από την αφαίρεση της κάτω μπουκάλας λοιπόν κι αυτό γιατί αν την αφήσουμε πάνω θα αναγκαστούμε να κάνουμε ένα τεράστιο μασκάρισμα και στην τελική θα είναι πάρα πολύ δύσκολο το βάψιμο με το σπρέι.

Καταρχήν βγάζουμε όλο το λάδι που έχει μείνει και καθαρίζουμε προσεχτικά τις κάτω τρύπες που έτρεξε το λάδι. Μασκάρουμε προσεχτικά τα λαστιχάκια που ακουμπάει η πάνω μπουκάλα ώστε να μην βαφτούν και ακολούθως βάζουμε χαρτοπετσέτες στις κάτω τρύπες (εκεί που βρίσκεται η negative valve και το rebound knob) και στις τρύπες που μπαίνει η πάνω μπουκάλα.

Ξύσιμο και Αστάρι

Αν είναι δυνατόν κρεμάμε την ανάρτηση από τις τρύπες του IS Mount για να είναι προσβάσιμη εύκολα, να μην την κρατάμε με τα χέρια, αλλά και για καλύτερο στέγνωμα αργότερα.

Πριν περάσετε το αστάρι για όσους από εσάς έχετε την Team και την Race που είναι ήδη glossy το χρώμα πρέπει να την ξύσετε με ένα λεπτό ντουκόχαρτο με προσοχή ώστε να γίνει η επιφάνεια κάπως σαγρέ ώστε να κάτσει καλύτερα το αστάρι αργότερα. Όσοι έχετε την SL δεν είναι απαραίτητο το ξύσιμο καθώς είναι σε mat, αλλά αν θέλετε μπορείτε και πάλι να την ξύσετε με ένα λεπτό ντουκόχαρτο.

Πριν αρχίσουμε το βάψιμο πρέπει να κουνήσουμε το σπρέι για περίπου 1,5 με 2 λεπτά ώστε να ανακατευτεί καλά και μην ξεχνάτε ψεκάζουμε σε απόσταση το λιγότερο 20cm για να μην κάνει δάκρυα αλλά και αν φτύσει το στόμιο να μην χαλάσει το προηγούμενο στρώμα.

Για το αστάρι δε χρειάζονται πολλά χέρια, ένα αρκεί. Υπάρχει πιθανότητα να φαίνεται με συννεφάκια, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς αργότερα θα κάτσει το χρώμα και θα γίνει τέλεια!

Αφού περάσει περίπου 1 με 1,5 ώρα μπορούμε να αρχίσουμε το βάψιμο, πριν όμως το κάνουμε αυτό καλό είναι να ξύσουμε ελάχιστα με ένα πολύ λεπτό ντουκόχαρτο την επιφάνεια με το αστάρι, ώστε να γίνει λίγο πιο λεία.

Βάψιμο, πόσα χέρια θα περάσουμε και αυτοκόλλητα

Υπάρχουν πολλές απόψεις γι' αυτό, όμως θα παραθέσω τη δική μου πάνω στο θέμα. Μπορεί να χρειαστεί 2 χέρια, μπορεί όμως να χρειαστεί και 6! Αυτό το καθορίζει το χρώμα και βέβαια το χέρι που το βάφει. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, κάποιος θα το κάνει τέλεια, άλλος θα δυσκολευτεί και μπορεί να χρειαστεί περισσότερα χέρια.

Γενικότερα ανοιχτά χρώματα όπως άσπρο, κίτρινο, γαλάζιο και άλλες ανοιχτές αποχρώσεις άλλων χρωμάτων θέλουν παραπάνω χέρια, αυτό είναι σίγουρο. Εμένα μου πήρε 3 χέρια το χρώμα μέχρι να κάτσει έτσι όπως το βλέπετε. Αν βάφετε με άσπρο μην ανησυχείτε για τον αν τελικά φαίνεται γκρι μετά από 3-4 χέρια. Άσπρη είναι, απλά επειδή τα μάτια σας βλέπουν άσπρο τόση ώρα νομίζετε ότι είναι γκρι...

Με προσοχή βέβαια κουνάμε το σπρέι με το χρώμα, πάλι για 2 λεπτά και όπως είπα παραπάνω ψεκάζουμε το λιγότερο από 20cm κοντά. Προσέχουμε μην δακρύσει πάλι και εδώ θέλει ιδιαίτερη προσοχή για τα φτυσίματα. Σε περίπτωση που φτύσει, το καθαρίζουμε με προσοχή και το ξαναπερνάμε από πάνω.

Μεταξύ των βαψιμάτων εδώ χρειάζεται πολύ λιγότερη ώρα καθώς τώρα καλοκαίρι στεγνώνει σε χρόνο dt. Έτσι σε περίπου 10 λεπτά μεταξύ κάθε χεριού είναι το ιδανικό για να περάσετε όλη την ανάρτηση.

Αφού βάψουμε περιμένουμε καμιά ώρα και κολλάμε τα αυτοκόλλητα. Θα πείτε καλά πριν το βερνίκι; Ναι, πριν το βερνίκι, καθώς και θα φαίνονται πως είναι ένα με την επιφάνεια της ανάρτησης κι όχι αυτοκόλλητα και θα είναι πιο ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και στα κοπάνηματα από διάφορες πετρούλες αργότερα...

Δεν πήρα φωτογραφίες για το κάθε χέρι να τις βλέπατε, όμως πήρα φωτογραφίες όταν είχαν περαστεί και τα 3 χέρια και αφού είχα κολλήσει τα νέα αυτοκόλλητα βέβαια:

Βερνίκι και τελικές σκέψεις πριν μπει στο ποδήλατο

Αφήνουμε τη μπουκάλα να στεγνώσει για περίπου μισή με μία ώρα και προχωράμε τώρα στο βερνίκι!

Το δυσκολότερο απ' όλα "το βερνίκι" παίδες... Όχι γιατί μπορεί να έχεις περάσει μία επιφάνεια και να μην καταλάβεις απόλυτα αν την έχεις κάνει αυτή τη γωνία ή όχι, αλλά για το γεγονός ότι θέλει προσοχή το σύννεφο που πετάγεται από το σπρέι δεξιά και αριστερά να μην πέσει πάνω σε μία επιφάνεια που έχει ήδη περαστεί, καθώς από γυαλιστερή (gloss) θα γίνει mat αμέσως και θα πρέπει να ξαναπεράσετε και την επιφάνεια που έγινε mat αλλά μπορεί και όλη τη μπουκάλα, γι' αυτό προσοχή!

Όπως και με το χρώμα θα χρειαστεί κι εδώ να περάσετε γύρω στα 3 το πολύ 4 χέρια από βερνίκι αναλόγως πόσο ευχαριστημένοι είστε από το αποτέλεσμα. Εγώ το πέρασα 4 χέρια πάντως για να γίνει όπως το βλέπετε.

Μεταξύ κάθε περάσματος πρέπει να περνάνε τουλάχιστον 30 λεπτά και μετά το τελικό πέρασμα πρέπει να την αφήσετε κρεμασμένη για όλη την επόμενη μέρα για να μην πω για 2 μέρες μέχρι να έρθει στα ίσα του κάπως το βερνίκι. Πάντως θέλει 3-4 μέρες μέχρι να έχει στρώσει πάνω της και να είναι σχεδόν πλέον ένα με το σίδερο. Το αποτέλεσμα θα είναι περίπου σαν τις παρακάτω φωτογραφίες!

Τώρα για την εγκατάσταση συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο της RockShox για το πως θα συναρμολογήσετε την ανάρτηση και όταν το κάνετε θα φαίνεται όπως η παρακάτω φωτογραφία.

Τελικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς η φωτογραφία έχει τραβηχτεί το βράδυ γιατί τότε τελείωσα μετά από  2 μέρες σχεδόν ασχολίας μόνο με το βάψιμο.

Περισσότερες φωτογραφίες θα βρείτε στο προηγούμενο άρθρο. Έχω και φωτογραφίες από το ποδήλατο πλέον με τις νέες αναρτήσεις.

Να μην ξεχάσω να ευχαριστήσω τον Φρεδερίκο για την εγκατάσταση και τον επαγγελματισμό του σε ένα θέμα που είχε ο αδερφός μου με μία τρόμπα ανάρτησης fox!

Tags: