Ηλεκτρικό ποδήλατο -υπάρχει νόημα, ή το χάσαμε το κορμί πατριώτη;

Ηλεκτρικό Ποδήλατο

Το είχα στο μυαλό μου να αναφερθώ πάνω σ' αυτό το θέμα από την ποδηλατοπορεία του Μαΐου, όταν είδαμε ένα γκρουπ από ποδηλάτες με ηλεκτρικά ποδήλατα -προφανώς από κατάστημα εμπορίας τέτοιων ποδηλάτων- αφού όλοι φόραγαν τα ίδια μπλουζάκια, είχαν τα ίδια ποδήλατα κτλ.

Τι εστί όμως ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθιση και πόσο βοηθά έναν άνθρωπο να κινηθεί εύκολα στους δρόμους της πόλης (καθώς για βουνό ούτε συζήτηση για ηλεκτρικό ποδήλατο, θα μας πάρουν με τις πέτρες);

Στην ιστοσελίδα των ΠΟΔΗΛΑΤισσΩΝ έχουν αναφερθεί εκτενές πάνω σ' αυτό το θέμα, το οποίο καταλήγει πάντα σε κοκορομαχίες, μεταξύ των οπαδών του αυθεντικού τρόπου ποδηλασίας και αυτών που βλέπουν το ηλεκτρικό ως μία ωραία προσθήκη στις μετακινήσεις τους στην πόλη.

Εάν το σκεφτεί κάποιος καλά, το να έχει ένας άνθρωπος που πριν οδηγούσε στη πόλη αυτοκίνητο, ή μηχανή ένα ηλεκτρικό ποδήλατο είναι καλό. Καθώς καταλαβαίνει μόνος του πως η προηγούμενη κατάσταση κακό έκανε πρώτα στον ευατό του και μετά στους άλλους και στο περιβάλλον.

Πράγματι για έναν που ξεκινάει δειλά δειλά να βλέπει το ποδήλατο σαν ένα εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης στη πόλη, φλερτάρει και με την ιδέα του ηλεκτρικού το οποίο θα τον βοηθήσει στις "ανηφόρες" της Αθήνας/Θεσσαλονίκης, κτλ. Όμως μακροπρόθεσμα θα χαθεί το ενδιαφέρον σίγουρα και ή θα επιστρέψει στη προηγούμενη κατάσταση (βλέπε αυτοκίνητο/μοτοσυκλέτα), ή θα πρέπει με την πάροδο του χρόνου και βλέπωντας πως έστω και με το ηλεκτρικό έχει βελτιωθεί η φυσική του κατάσταση, να προβεί στην αγορά ενός κανονικού ποδηλάτου.

Κακά τα ψέματα -έχουν αναφερθεί και οι συγκινονιολόγοι σε αυτό- οι δρόμοι των μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας δεν είναι κατσάβραχα, ούτε έχουν ανυπόφορες ανηφόρες στο σύνολο τους. Το παραδοσιακό ποδήλατο ενδείκνυται για τις καθημερινές μετακινήσεις λίγων χιλιομέτρων που κάνουμε και σιγά σιγά θα βοηθήσει και η πολιτεία στη διάδοση του για ακόμη περισσότερες ευκολίες.

Μέσα σε όλα αυτά δε μπορώ να δω τη θέση του ηλεκτρικού ποδηλάτου σαν μόνιμο μέσο μετακίνησης, παρά μόνο σαν κράχτη για κάποιον να αρχίσει το ποδήλατο, εφόσον κι αυτός/ή το έχει πάρει απόφαση.

Δεν είμαι από αυτούς που πολεμάνε το ηλεκτρικό αλλά δεν είμαι κι αυτός που το υποστηρίζει. Μέσα σε λογικά πλαίσια θα μπορούσε κάποιος να τα δει σαν προπαραγωγικό στάδιο πριν αρχίσει το αληθινό πεταλάρισμα που το μόνο που σου αφήνει είναι υγεία, ευεξία, ανεβασμένη διάθεση και ομορφιά.

(ή)